Chat.ba
Znate li koliko je stetna nargila?

         Pušenje nargile je postala veoma popularna društvena aktivnost posljednjih godina u našem gradu. Mnogim ljudima nargila predstavlja izvrsnu alternativu pušenju cigareta zbog različitih okusa i zbog očigledne zdravstvene prednosti, proces pušenja se vrši kroz cijev a ne kroz filter cigarete. Ali, da li je reputacija nargile kao zdravog izbora uistinu opravdana? Neki smatraju da pušenje nargile manje šteti zdravlju zato što ne postoji direktan kontakt sa duhanom, kao što je to slučaj sa cigaretama. Navodno, prednost nargile je u tome što dim prolazi kroz vodu prije nego dođe do usana. Međutim, ne postoji pravi dokaz da to smanjuje rizike od zdravstvenih problema povezanih sa samim dimom.

        Voda uopće ne hladi dim, pa taj proces filtracije ne jamči garantovano sigurniji dim. Svjetska zdravstvena organizacija je sprovela istraživanje koje je pokazalo da je nargila jednako štetna i opasna kao i cigarete. Nijedan metod pušenja zapravo nije zdrav. Iako se puši kroz cijevi i ima nešto manje nikotina od cigareta, ipak se velika količina tog nikotina i kancerogenih stvari udahne i stvara se ovisnost. Pušač nargile će udahnuti 1,7 puta više nikotina, koliko traje jedna sesija pušenja u poređenju sa pušačem cigareta čija sesija pušenja traje ne više od 10 minuta. Ukoliko više ljudi koristi samo jednu cijev za pušenje, može lahko doći do tuberkuloze te drugih oboljenja. S druge strane, postoje i prednosti pušenja kroz nargilu. Neke od njih su da se ne mora nužno pušiti duhan, mogu i neke biljne alternativne opcije, koje zaista djeluju odlično za tijelo. Također, duhan ima mnogo manje nikotina i lišen je štetnih tvari iz cigareta, kao što je katran. Uprkos tome pomaže oralnoj higijeni tako što ne prlja zube, za razliku od cigareta. Nargila se puši sa više uživanja jer je duhan uglavnom miksan sa cvijetnim ili voćnim okusima.

         Ali, svejedno morate biti veoma oprezni glede količine dima kojeg udišete jer lahko se može udahnuti više dima iz nargile nego li iz cigareta, te je samim time opasnost veća. Studije u Pakistanu su pokazale da osobe koje konzumiraju nargilu, a ne cigarete imaju manji rizik za dobijanje raka, dok god je konzumiraju umjereno. Ali kod hroničnih konzumera, rizik se itekako povećava. Umjerenost je ključ! Ukoliko ste zabrinuti zbog moguće ovisnosti o nikotinu, držite se pušenja vrsti na biljnoj bazi i sve će biti uredu.

2018-04-18
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani