Chat.ba
Ne mažite roštilj uljem

Šta ako vam kažemo da u pripremi roštilja pravite veliku početničku grešku? Uobičajeno među je roštiljdžijama da prije stavljanja mesa podmažu skaru dok je još vruća.

Ako i vi ovo radite i ovako grešite, nemojte odmah da očajavate jer većina sajtova i literature za kuhanje predlaže da ovo uradite prije pripreme roštilja. Ali, jedna više puta nagrađivana knjiga za kuhare Mesne ćufte: Nauka o odličnom roštilju i grilovanju, nudi drugačiji savjet.

Autor Goldvin rekao je da podmazivanje plate nije dobra ideja. Prema njegovom kuvaru, ako kosristite ulje da podmažete skaru, ulje će ispariti i pretvoriće se u karbonat odmah pošto dostigne višu temperaturu na plati. Ugljenik i dim nemaju lijep ukus i ovo će uticati na ukus vašeg obroka, piše huffingtonpost.com. Pored toga, karbonat na skari stvara samo još jedan sloj koji vam otežana njeno čišćenje.

Drugo rješenje je da mesu dodate malo majoneza koji je uglavnom masan, ali ne spada tako lako i na iznenađenje dodaje ukus hrani. Idealan je i za zadržavanje začina na mesu. Posebno dobro ide uz ribu i piletinu. Možda niste ljubitelj majoneza i zagovarate zdrav život, ali samo polako. Sve je u redu ako ste umjereni.

2018-04-28
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani