Chat.ba
Dijete koje hrče treba doktoru

I djeca često hrču, a ta pojava kod roditelja najčešće izaziva zabrinutost, jer je smatraju "nenormalnom". Hrkanje kod djece predškolskog uzrasta najčešće je uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim. Krajnici ometaju normalno disanje i uzrokuju hrkanje.

Drugi uzrok hrkanja, smatraju pedijatri, je alergija sluznice nosa, koja se sve više susreće kod djece. Tegobe tada mogu biti izražene u vrijeme proljeća i ranog ljeta.

Ono što posebno brine i roditelje i liječnike je odraz ovih pojava na dječije zdravlje, posebno ako traju više godina. Djeca koja hrču često imaju i poremećaje ponašanja tokom dana i dekoncentrirana su. Takva djeca češće mokre u snu, a sklona su i sisanju palca.

Zato, ako i vaše dijete hrče najbolje je da ga odvedete na pregled kod ORL specijaliste. Ako su uzroci povećani krajnici, onda ih treba operirati.

Najsavremenija metoda je koblator plazma hirurgija, kojom se bez krvarenja odstranjuju sva tri krajnika. Nakon ove intervencije bol je, u odnosu na klasičnu hirurgiju, sveden na minimum.

2018-04-28
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani