Chat.ba
Arapski luskuzni kompleks kod Sarajeva postao je “grad duhova”

Luksuzni turističko–rezidencijalni kompleks, koji su kraj Sarajeva izgradili bogati Arapi, ovih dana liči na grad duhova jer je gotovo potpuno prazan.

To svjedoče i fotografije na kojima se ne može vidjeti ni jedan stanovnik u naselju „Sarajevo – Resort“ Osenik u sarajevskoj općini Hadžići.

Naselja ovog tipa stanare dobijaju uglavnom u vrijeme ljetne turističke sezone, gdje Arapi borave mjesec – dva, kada je domaćem stanovništvu pristup ograničen. Kompleks je od znatiželjnih pogleda skriven visokom ogradom, a ima i privatno obezbjeđenje koje kontrološe ulazak kroz veliku kapiju.

Ovaj turističko-rezidencijalni kompleks otvoren je u oktobru 2015. godine, a vrpcu je presjekao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Sarajevo Resort“ Osenik ima kapacitet za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 230.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12.000 kvadratnih metara, oko kojeg je raspoređeno 160 objekata.

Prema nekim informacijama, kuće su prodavane po cijeni od 150.000 do 160.000 eura. Na tržištu BiH nisu ni nuđene za prodaju.

Inače, nije jasno kako se prodaju kuće Arapima kada oni, kao fizička lica, ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH. Prema jednoj od teorija, umjesto prodajnog ugovora potpisuju ugovor o iznajmljivanju na deset godina, koji će kasnije biti iznova produžavan.

Plan kompleksa obuhvata i hipodrom, natkrivene bazene, hotel, restoran, sportske terene, supermarket kao i mnoge drugi prateće objekte. U projekt je do sada uloženo više od 50 miliona KM. Investitor je kuvajstka kompanija „Gulf Real Estate“.

Nešto je bolja situacija u obližnjem hotelskom kompleksu „Tarčin Forest Resort & Spa“ iza koga stoji jedan od vodećih svjetskih hotelskih brendova.

Na parkingu se može vidjeti tek nekoliko automobila, a slika će se vrlo brzo promijeniti kada u BiH dođu turisti iz arapskih zemalja kojima je ovo mjesto, kako saznajemo, jedno od omiljenih.

 

2018-05-22
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani