Chat.ba
ŠTITI OD RAKA I SKIDA KILOGRAME:Sedam razloga zašto bismo trebali svakog dana jesti ovu namirnicu!

Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži, kivi ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam.

Za pripremu jela s kivijem izbjegavajte one koji su sasvim tvrdi na dodir, jer nisu dovoljno zreli. S obzirom na to da sazrijevaju stajanjem na sobnoj temperaturi, možete i da sačekate nekoliko dana dok ne postanu slatki i sočni.

U voćnim salatama kivi je klasik, ali lako ćete ga iskoristiti i ako ga izmiksate s drugim omiljenim voćem ili povrćem u smutije. Omiljen je i u voćnim desertima, džemovima, pa čak i kao sastojak likera.

Za jači imunitet

Kivi je prava riznica vitamina C, koji se preporučuje za jači imunitet i borbu protiv prehlade i gripa. U 100 grama, kivi sadrži čak 150 posto preporučene dnevne količine.

Blagotvoran za sportiste

Nizak nivo kalijuma može da uspori brojne tjelesne funkcije, uključujući i probavni sistem, preskakanje srca i grčeve u mišićima. Jedan od rizika za porast krvnog pritiska jeste neravnoteža elektrolita, a najčešće se radi o povišenom nivou natrijuma i premalo kalijuma. Kivi je dobar izvor kalijuma koji nam je neophodan za život. Sportistima se posebno preporučuje da jedu hranu bogatu kalijumom, kako bi se elektroliti vratili u ravnotežu nakon vježbanja.

Podstiče mršavljenje

Poteškoće u probavi proteina slabe imunitet, usporavaju probavu, vode do nakupljanja štetnih stvari u organizmu, zatvora i viška kilograma, te ubrzavaju starenje. Kivi sadrži enzime koji razgrađuje proteine u aminokiseline, a ima i laksativno djelovanje, pa podstiče rad crijeva i vraća ih u ravnotežu.

Štiti od raka

Kivi obiluje fitonutrijentima, ondosno antioksidansima koji štite od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Antioksidansi iz kivija štite organizam od razvoja raznih oblika tumora.

Za zdravu i lijepu kožu

Zbog ubrzanog načina života, stresa i nepravilne ishrane brojni ljudi imaju blago ili vrlo kiselo stanje organizma, što izaziva brojne bolesti. Kisele namirnice poput kivija ili limuna ne pridonose kiselosti nego poželjnoj pH-vrijednosti. Zbog toga se kivi preporučuje kao blagotvorno voće zahvaljujući kome se organizam vraća “u zonu”, odnosno kao zaštita od raka i štetnih promjena na koži.

Zdravi bubrezi

Bubrezi svakodnevno čiste krv, ali kako godine prolaze, netopljive soli mogu da dovedu do bubrežnog kamenca. Manje bubrežno kamenje uglavnom izlazi iz tijela, ali veće može da izazove bolne komplikacije. Prehrambene navike uveliko utiču na razvoj bubrežnog kamenca, a između ostalog preporučuje se uzimanje dovoljno kalijuma, koji sadrži upravo kivi.

Dobar vid

Osim mrkve i kivi pozitivno utiče na zdravlje očiju zahvaljujući luteinu i zeaksantinu, moćnim karotenoidima koji štite mrežnicu i sočivo od oštećenja. Čuvari očiju sprečavaju rizik od nastanka mrene i makularne degeneracije, piše Punkufer.

2019-02-02
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani