Chat.ba
Stiže antibiotik protiv karcinoma: Prvi potpuni lijek za rak

Izrael / Ne čini se mogućim. Ali kažu da je istina. Mali tim izraelskih naučnika objavio je da će za godinu dana imati prvi “potpuni lijek” za rak, izvijestio je The Jerusalem Post.

I ne samo to, tvrde da će terapija biti kratka, jeftina i učinkovita te da neće imati nuspojave ili će one biti minimalne.

Lijek je nazvan MuTaTo (multi-target toxin), a istraživači kažu da ga se u suštini može smatrati antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju “ometanja rasta zloćudnih stanica na najvišoj razini”, piše Jutarnji.

Ova nevjerojatna novost u liječenju raka dolazi iz izraelske kompanije Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), osnovane 2000. godine u inkubatoru ITEK u izraelskom naučnom parku Kiryat Weizmann u Nessu Zioni.

“Vjerujemo da ćemo za godinu dana imati kompletnu terapiju za rak”, rekao je Dan Aridor, predsjednik kompanije.

Naime, radi se o biofarmaceutskoj kompaniji u razvoju koja se bavi otkrivanjem i razvojem terapeutskih peptida i za to su razvili platformu SoAP, odnosno tehnologiju za tzv. kombinacijsku biologiju, koja omogućava promjene funkcionalnih potencijala, odnosno agonista, antagonista, inhibitora...

“Naš lijek protiv raka bit će učinkovit već od prvog dana liječenja, koje će trajati nekoliko sedmica s nikakvim ili neznatnim nuspojavama, a cijena će biti niža od većine terapija za rak koji su trenutno na tržištu”, rekao je Aridor.
Lijek se trenutno razvija u AEBi-u pod vodstvom dr. Ilana Morada, voditelja razvoja, a potencijalno se radi o potpunoj promjeni načina borbe protiv raka, u kojoj će se koristiti kombinacija peptida i toksina za uništavanje stanica raka.

Jerusalem Post je izvijestio da se ovaj lijek protiv raka temelji na bakteriofagima. Naučnici uvode protein s kodiranom DNK u bakteriofag, virus koji zarazi bakteriju. To omogućava proizvodnju terapijskih peptida i istodobno djelovanje na više receptora zloćudnih stanica.

Jedan je tim naučnika lani dobio Nobelovu nagradu za svoj rad na prikazu bakteriofaga u evoluciji novih proteina, posebno za proizvodnju terapije antitijelima, a AEBi radi nešto slično, ali s peptidima, spojevima dviju ili više aminokiselina povezanih u lancu. Prema Moradu, peptidi imaju nekoliko prednosti u odnosu na antitijela, uključujući i to da su manji, jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju i regulaciju.

Inače, u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim velikim farmaceutskim središtima već je odobreno više od 60 peptidnih lijekova, a peptidi nastavljaju ulaziti u klinički razvoj lijekova snažnim tempom, ističu u The Jerusalem Postu.

2019-02-02
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani