Chat.ba
ŠOKANTNO!!! Zaraženi ovim čirom postaju invalidi, a niko ne zna šta ga uzrokuje

Burulijski čir je kožna bolest koja uglavnom vlada u Africi, a zahvatio je i stanovnike Australije. Infekcije su postale sve teže i šire se na nove dijelove tijela.

Ljekari u Australiji pozvali su stručnjake da obave što više hitnih istraživanja o tome zašto je ova bolest postala toliko raširena u saveznoj državi Victoriji

Prošle godine zabilježeno je 275 novih zaraza. Stručnjak za zarazne bolesti Daniel O’Brien rekao je kako su slučajevi burulijskog čira u toj regiji postali “zastrašujuće česti i teži”.

Nije mu jasno zašto se ova vrsta čira, koja je tipična za tropska područja, pojavila u umjerenoj klimi Victorije, posebno zato što se do prije nekoliko godina uglavnom pojavljivala u tropskim područjima države Queensland.

Burulijski čir bolest je koju uzrokuje bakterija Mycobacterium ulcerans. Bakterija ispušta toksine koji uništavaju stanice, kapilare i potkožno masno tkivo te dovode do formiranja čira i gubitka kože.

Čir s vremenom raste, a zaražena osoba može postati invalid. Obično nastaje na udovima, ali se može pojaviti na licu ili na torzu.

Ljekari ne znaju kako se prenosi na ljude, ali vjeruju da dolazi iz okoliša i tla. Postoji teorija i da bolest prenose komarci.

U tekstu za Medical Journal of Australia, ljekari su pozvali vlasti da finansiraju istraživanje bolesti i njene uzorke.

– Niko ne razumije što se događa i što uzrokuje epidemiju. Možemo ponuditi pretpostavke, ali ne i definitivne odgovore. Ovo je misterija – rekao je O’Brien.

Čireve je teško liječiti i pacijenti se često moraju oporavljati šest do 12 mjeseci. Mnogi od njih moraju otići i na rekonstruktivnu kirurgiju zbog teških oštećenja tijela, piše The Guardian.

2018-04-19
  • Ekskluziva
  • Name
  • ImProIT
  • Filmonizirani